ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

User topics relating to software that reflashes or modifes ECU code and data

Moderator: Freon

ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

Postby gesundlich » Mon Apr 21, 2008 4:01 pm

Car is a 2006 WRX MT. I have both enginuity (which logs perfectly- no issues) and ecuflash. Here's the deal with ECUflash: It connects with the car perfectly. I then choose the 2005-2007 DBW WRX/STi model. When I have tried to read the ROM, it completes the reading without a hitch and then states "ROM not recognized by current definitions" and gives me three options (abort, save, and make new definition). I have deleted the Subaru definition file (C:\Program Files\OpenECU\EcuFlash\rommetadata\Subaru) included when I first installed Ecuflash and replaced it with the most current definitions into the same place.

But, here's the weird thing: The Subaru folder that originally came with the ecuflash download had multiple subfolders with different models(each subfolder having multiple various 140kb ECU ROMs within). The downloaded current definitions unzipped into one large 3.4MB .xml file, NOT into the various model subfolders like the original. When I open the 3.4MB .xml current definition file in Excel, I can SEE all of the models in one large file, but it is NOT separated like the original. If I go into ECUflash/options and browse for the metadata address and set it to C:\Program Files\OpenECU\EcuFlash\rommetadata\Subaru, I get 1 (one) ROM file in my message log (as if it sees the current dowloaded definitions as one large ROM instead of multiple model specific ROMs). If I use the address C:\Program Files\OpenECU\EcuFlash\rommetadata, I get 46 Rom files (all of them Mitsu and Mini with ONE LARGE SUBARU ROM).

So, my question is: what have I done incorrectly? Did the current definitions not unizip like they should? Should they have unzipped like the original into multiple subfolders, model specific? Do I need to change the metadata address to something else? Is my stock 06 WRX ROM not supported?

HOW DO I FIX THIS?

CAN I DOWNLOAD AND REFLASH ONE OF THE 06 WRX MT ROMS from here?

Your help is appreciated... AND YES, the green connectors are connected.
gesundlich
 
Posts: 3
Joined: Sun Apr 20, 2008 8:18 pm

Postby Freon » Mon Apr 21, 2008 5:29 pm

Merchgod posted an answer on NASIOC, but if you missed it you loaded the wrong XML. ECUFlash and Enguinity/Romraider use different XML. Download the special separate download for ECUFlash definition files. It is not in the RomRaider/Enguinity definition files download link.
Freon
 
Posts: 700
Joined: Thu Nov 17, 2005 5:50 pm
Location: Indianapolis, IN

Postby gesundlich » Tue Apr 22, 2008 5:53 am

Thanks for the reply. Apparently, I'm an idiot :oops: I downloaded the CORRECT definitions and all is well, now. My ROM image was recognized and I've completed my first reflash :D
gesundlich
 
Posts: 3
Joined: Sun Apr 20, 2008 8:18 pm

Postby Lee@mpc » Wed Sep 17, 2008 6:40 pm

I have the same problem, I'm using 1.38 ECUFlash, I tried to read 2 EVO 8 RS cars and 1 EVO 7 GTA, All the roms were not regognised by my current definitions. Where do I find more definitions?
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Postby Lee@mpc » Sun Sep 21, 2008 3:46 am

Where do I find these defintions files for EVOs?
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Postby Lee@mpc » Sun Sep 21, 2008 3:58 am

These are the ROM files I downloaded
Attachments
EVO7 GTA.hex
(256 KiB) Downloaded 375 times
jeff evo 8.hex
(256 KiB) Downloaded 380 times
Rod Neville as it came.hex
(256 KiB) Downloaded 264 times
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Postby 1gcrazy » Wed Sep 24, 2008 1:22 pm

I"m having the same issue. I can't get ecuflash to recognize the BRAND new XPT map I just dropped a hundo on. HELP!

I open ecuflash, it recognizes that there is a .hex map. I click on it and get the three options. WHAT THE HELL!!??
1gcrazy
 
Posts: 3
Joined: Sun Jul 27, 2008 7:36 pm
Location: Longmont, CO

Postby todd-w » Thu Sep 25, 2008 1:40 pm

Lee@mpc wrote:Where do I find these defintions files for EVOs?


evo7gta int id 80700010
jeff evo8 int id 93660005

as it came cant open at the min
Attachments
93660005.xml
(8.73 KiB) Downloaded 456 times
80700010.xml
(20.89 KiB) Downloaded 345 times
todd-w
 
Posts: 330
Joined: Tue Nov 14, 2006 3:01 pm
Location: Ireland

Re: ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

Postby Lee@mpc » Mon Mar 30, 2009 3:24 am

Thanks for your help Todd, I have to say I lost interest after I couldn't find the definitions. But you have now refreshed my interest. Thanks! :D
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Re: ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

Postby Lee@mpc » Tue May 26, 2009 1:09 am

Hi Todd that definition you gave me for the EVO 8 93660005 Wont reflash into the ECU it has got the reflash type as "evo" instead of "mitsukernal" how do I change this?
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Re: ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

Postby Lee@mpc » Wed Jun 10, 2009 4:14 am

Worked it out, just modified the .xml in "Notpad" now all is good. Any luck finding a definition for the third file? as it came.hex
Thanks for your help.
Lee@mpc
 
Posts: 12
Joined: Tue Sep 16, 2008 6:39 pm
Location: Melbourne

Re: ECUflash- ROM not recognized. What am I doing wrong?

Postby acamus » Thu Jul 02, 2009 3:38 am

this is your thread for the last one
viewtopic.php?f=55&t=504&hilit=EM9986
your romid is 99860003 so newer version of same rom is in that thread
acamus
 
Posts: 94
Joined: Tue Apr 15, 2008 3:56 am


Return to Reflashing Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests