interface

User topics relating to hardware that interfaces PCs to ECUs

Moderator: Freon

interface

Postby Nemis » Thu Jan 06, 2005 8:24 am

i have read about Pc- Subby ecu interface:
It is simple K-line adaptor for ISO 9141-1 protocol.
It is of max232 and mc33199 and a couple of capasitors.
Nothing more.


so in subyecu.html i have read:
The subaru select monitor protocol uses an ISO9141 interface and uses UART settings: 4800 bps n, 8, 1 all data is sent and recieved using small packets that all share a common header.


now i think that a simple k-line interface will work :D
i will do this http://www.planetfall.com/~jeff/obdii/ and try

bye
Nemis
 
Posts: 66
Joined: Thu Dec 30, 2004 3:58 am
Location: italy

Postby Imp Guerra » Thu Jan 06, 2005 3:44 pm

jeff face is a good device in the item of optoisolating all signals incl. sys ground
but the leveling point leaves much to be desired.

U better use the scheme that I've send you by email
I can put it at my site
www.obd.n1.by (it is our permanent address on the payment basis that contain link to the free-servers where we put all our info about Carsoft BMW, Mersedes, Uniscan 1.83 and others "copy-lefted" materials :)

The max232 and motorola scheme are proven K-line with no leveling questions. We use if for subaru and other iso-9141-x cars.

But is is only K-line.
L-line does not work there.
For real trensmitted L u need modification as for double K line (for some VAG models)

wbr
Guerra
User avatar
Imp Guerra
 
Posts: 73
Joined: Thu Jan 06, 2005 3:31 pm
Location: Minsk Soviet Union

Postby Nemis » Fri Jan 07, 2005 3:35 am

copy left :D

i have do my k-line inferface and ....


IT WORK!!! :D


Image

jeff interface, and my qbasic soft on screen

i'm happy
Nemis
 
Posts: 66
Joined: Thu Dec 30, 2004 3:58 am
Location: italy

Postby Imp Guerra » Fri Jan 07, 2005 7:04 am

does it write in RAM ?
User avatar
Imp Guerra
 
Posts: 73
Joined: Thu Jan 06, 2005 3:31 pm
Location: Minsk Soviet Union

Postby Nemis » Fri Jan 07, 2005 9:21 am

i don't know if the adress are to ram or to rom.
but i don't try to write some random data where i can do a lot of mistake
Nemis
 
Posts: 66
Joined: Thu Dec 30, 2004 3:58 am
Location: italy

Postby grannypotts » Wed Jan 19, 2005 8:11 am

Has anybody tried a Neo-SPI box on the Subarus yet? I've been able to communicate across Honda K-line and UART buses pretty easily with these tools before. They are pretty pricey (about $2K) but well worth the $$$ for developement.

...also, someone might have laying around the office somehwere. :D
grannypotts
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 19, 2005 6:08 am
Location: Detroit, MI

Postby higB_0x05 » Fri Jan 21, 2005 1:03 pm

Imp Guerra,

that site is very interesting.. (at least the parts i can read in english)


I don't know where i can get the hardware I need to interface with the ECU.

You seem to know of something better to use then the "Jeff Interface" Do you know where I can buy a working interface cable or where i can get parts/schematics to make one in the US?

thanks!
higB_0x05
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 20, 2005 1:52 pm
Location: Northern VA

Postby Nemis » Fri Jan 21, 2005 2:07 pm

schematics are on http://www.planetfall.com/~jeff/obdii/
parts you can order to local electronic shop,like 6$ of components

or you can ordet by internet

see http://freediag.sourceforge.net/Support ... faces.html
Nemis
 
Posts: 66
Joined: Thu Dec 30, 2004 3:58 am
Location: italy

Postby higB_0x05 » Mon Feb 21, 2005 11:20 am

I just put together Andy Whittaker's OBD-II ISO9141 interface. Now I just need some sofware to test it with. I dont have a native linux OS on this laptop so im going to find out how VMware's serial support is and try the freediag stuff... if that doesnt work, i will try to build it in knoppix or something.
higB_0x05
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 20, 2005 1:52 pm
Location: Northern VA

Postby higB_0x05 » Mon Feb 21, 2005 11:22 am

here are some pics... i used the freediag software to make sure it works and it did. Now i just need some softare that can do SSM to see if that part works.
Image

Image[/img]
higB_0x05
 
Posts: 11
Joined: Thu Jan 20, 2005 1:52 pm
Location: Northern VA

Postby Hitokiri » Tue Feb 22, 2005 7:20 pm

Imp Guerra: Whats the deal with the XiDash software? It says its free on your site. Looks pretty much like exactly what we are doing?!? As a first step of course minus reflashing which is what we are really after.

if it is indeed free thats great! where can we get it?
Hitokiri
 
Posts: 80
Joined: Fri Dec 31, 2004 6:55 am

more free software

Postby calvinc » Sun Apr 24, 2005 10:23 am

my software is free. check it out at www.tari.co.za
calvinc
 
Posts: 163
Joined: Sun Apr 24, 2005 10:18 am
Location: south africa


Return to Interface Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron